6 Temmuz 2018 Cuma

HAYATI GEÇİŞTİRME, AÇLIĞINI GEÇİŞTİR




Reklamları seyrediyor musunuz? Dürüstçe yapılan ticaretin güzelliğine inanırım. Fakat, haftada bir gün yada günde bir an alışveriş yapan ve ne yaptığını düşünmeyen, düşünemeyen tüketicinin tersine, şirketler ve reklam ajansları yaptıkları konusunda kesin bir farkındalık taşıyorlar.

Cips reklamında "hayatı geçiştirme, açlığını geçiştir" diyorlar. Nasıl? patates yiyerek. Patates, gerçek bir sebze sayılmaz, biliyor musunuz? Bugün sebze yediniz mi? sorusunun cevabı "patates yedim" olamaz. Zira, uzmanlar patatesin vücudun bir sebzeden alabileceği ihtiyaçlarını karşılamadığı söylüyorlar. Kızarmış patatesin tam bir baş belası olduğunu herkes biliyor.

Şimdi ülkemizde kalp krizi yaşı 25'e kadar düştü. Hayatı geçiştirmemek için kola-cips ikilisine teslim olan yurdum insanı, hayata erken veda etmeye başladı. İnsanların, yaşadıkları modern hayatın getirdiği sıkıntılarla daha iyi beslenmesi ve hatta doğal besin destek ürünleri, vitaminler ve mineraller alması gerekirken, cips ve kolayla gün geçiriyorlar.

Sonrası malum.

Ha bir de reklamda "evde ne yapacaksın ki?" deniyor.

Evde yapacak bir şeyi olmayanlar, nasıl bir evde yaşıyorlar merak ettim doğrusu.

Nasıl bir ev var reklamcıların tasavvurunda ki, o evde yapacak bir şey yok. Tabi evde olan bir insan mutfağında yiyecek, yemek yapacak. Patates de yese cip şirketinden değil manavından aldığı patatesi yiyecek.

Daha fazla patates cipsi satmak için insanları evlerinden uzaklaştırmaya, kalp krizi riskine sokmaya ne hakkınız var reklamcı arkadaşlarım?

Patates cipslerinin üzerine, sigara paketlerindeki gibi "sağlığa zararlıdır" ibaresinin konmasını istiyorum.

Biliyorum ki yakında olacak.

(Önemli not: Ben bu yazıyı yazdıktan 20 gün sonra, Kanadalı bir doktor, sağlık bakanlığına, patetes cips paketlerinin üzerine "kansere sebep olur" ifadesinin yazılmasını teklif etti. 23 eylül tarihli Sabah Gazetesine bakabilirsiniz. )

------------
savassenel@gmail.com, savassenel@yahoo.com
--------------
Savaş ŞENEL Kitapları - Tercümeleri



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder