6 Temmuz 2018 Cuma

KİTAPLAR HEP AYNI ŞEYLERİ Mİ SÖYLER?




Bir öğrencim kitapların aynı şeyleri anlattığını, bu açıdan iletişimle, hedef koymakla ya da buna benzer bir konuyla ilgili kitapları okumadığını söyledi. Ona göre kitaplar aynı şeyleri söylüyordu. Ona bu konularda iyi olup olmadığını sordum. Ne yazık ki okulu bitirip- diploma almaktan başka bir hedefi yoktu. Diğer konuları okul bittikten sonra düşünecekmiş. Farkına vardığı tek şey ne kadar geç kaldığı olacaktı. Bunu ona söyledim.

Bence de kitaplar aynı şeyleri söyler. Fizik kitaplarını açtığınızda aynı ilkeler vardır. Hepsinde yer çekiminden söz edilir. Başarı, hedef koyma ve iletişim üzerine yazılan kitaplarda da aynı şeyler olabilir. Çünkü bu konuda yapılan araştırmalarda ortaya hep aynı ilkeler çıkıyor.

Kitapların aynı şeyleri yazması sıkıcı mı? Peki o zaman neden ben “Büyük Düşünmenin Büyüsü” adlı kitabı beş kere okudum ve ona tamamlamayı düşünüyorum? Ya da Stratis Mirivilis’in “Mezarda Hayat” adlı romanını neden dört kere okudum? Farklı baskılar da değildi. Ama “Büyük Düşünmenin Büyüsü” adlı kitabı her okuduğumda yeni nüshalar aldım. Çünkü dikkatimi çeken ve altını çizdiğim satırlar her seferinde artıyordu. “Mezarda Hayat” adlı romanı okurken lise öğrencisiydim ve o zamanlar satır altlarını çizme ve derkenar-kenar notu düşme alışkanlığım yoktu. O zamanlar şimdiki düşünce tarzım olsaydı, her seferinde farklı bir nüsha alır-öyle okurdum.

Elbette ikinci kez okumadığım ve okumayacağım kitaplar da var. Ama bazı kitaplar tekrar tekrar okunmaya değer. Byük düşünürlerin kitapları, edebî eserler, Rus Klasikleri ve daha birçok kitap tekrar tekrar okunabilir. Çünkü siz değişiyorsunuz, bakış açınız değişiyor. Yeni şeyleri fark ediyorsunuz. Sokak tabelasını bile her gün görüp-okuduğunuz halde bir gün sizde farklı çağrışımlar uyandırabilir. Yıllarca görüp-durduğum bazı kelimelerin bile anlamını bininci kez okuduktan sonra duyumsadığım oluyor.

Öyleyse neden insanlar, kitaplarda aynı şeyler var diye okumuyorlar? Sanırım susuz değiller, net hedefleri yok. Sözgelimi hedef koymak konusunda sorunlarınız var, önceliklerinizi bir türlü belirleyemiyorsunuz. Aynı şeyden bahseden bir sürü kitabı açlıkla okumaz mısınız? Ben okurum, okudum ve okuyorum da. Bir konuşma kasetini elli kere dinlediğimi hatırlıyorum. Sonraları bu kaseti ödünç verdiğim için tekrar dinleyemedim.

Ulaştığınız şeyler size aynı gelir. Ama ulaşma yolunda aynı lüks yoktur. Bir önceki kitapta ya da konuşmada size anlatılan şeyleri başardıysanız, anlatılanlar size belki aynı gelir. Ama hâlâ mesafe alamadığınız bir konuda “gene mi aynı şeyler” derseniz, sözleriniz dudaklarda tebessüm olur. Geçemediğiniz dersi tekrar etmekten başka çareniz var mı? Yok eğer geçemediğiniz ya da sınanmaya gerek görmediğiniz hiçbir konu yoksa o zaman hedefleriniz de yok demektir. Oturun bunu düşünün derim.

Kitaplar aynı şeyleri, farklı şekillerde anlatırlar. Ben seviyorum aynı şeyleri anlatan kitapları. Kendinizi umutsuz hissettiğiniz bir konuda aynı umut mesajlarını duymak sizi rahatlatmaz mı? Beni rahatlatıyor. Bana “sen de başarabilirsin, iyi bir insan, veli, iyi bir iletişimci ya da hepsi olabilirsin ya da başarı dediğin her neyse sen de ona ulaşabilirsin, ama bedel ödemelisin” diyen, beni silkeleyen kitapları ve insanları seviyorum. Bu tür kitapları okumak, bunları söyleyen insanları dinlemek, loto kuponlarını, at yarışı bültenlerini ya da “diploman olursa hayatın kurtulur, başka şeye gerek yok” gibi şeyleri defalarca okuyup-dinlemekten daha iyi değil mi?
-----------------------

SAVAŞ ŞENEL KİTAPLARI

AZ ACILI VE KALICI İNGİLİZCE-YABANCI DİL ÖĞRENMEK İÇİN PÜF NOKTALARI
Kitabın Tanıtım Yazısı
Kitabın Facebook sayfası
Kitabı buradan satın alabilirsiniz: Kitapyurdu.com

(Kitabı İmzalı Edinmek İsterseniz Bize Yazınız: savassenel@gmail.com)

ÇAY SAATİ İÇİN HAFİF YAZILAR


(Kitabı İmzalı Edinmek İsterseniz Bize Yazınız: savassenel@gmail.com)




(Kitabı İmzalı Edinmek İsterseniz Bize Yazınız: savassenel@gmail.com)
-------------------

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder