6 Temmuz 2018 Cuma

KİTAPLAR TEORİK ŞEYLER MİDİR?


Kitap okumayı önerdiğim zaman, sık duyduğum cevaplardan biri de şudur: “Kitaplar teorik bilgiler, hayata uymayabilirler.” Bu cevap, bir açıdan doğru bir açıdan da yanlıştır. Neden doğru olduğuna bakalım:

Siz bir kitaptan okuduğunuz veya seminerden edinmiş olduğunuz bilgileri uygulayana kadar, o bilgiler “teorik” kalacaklardır. Yazarın sizin geleceğinizi gördüğünü varsaysak bile, siz ayağa kalkıp öğrenmiş olduğunuz şeyleri uygulayana kadar, her şey teoriktir. Okuduğunuz kitap Kutsal kitabınız bile olsa aynı şey geçerlidir.

Ayrıca, insanların yazdığı metinler için konuşursak, hiçbir insanın gerçekliği tam olarak size uymaz. Bir kitap yazılıp basılana kadar bir çok şey değişebilir. Bu kitabın 1 saniyede yazılıp-basıldığını ve sizin de onu o 1 saniye içinde okuduğunuzu varsaysak bile, o 1 saniyede birçok şey değişmiş olabilir ve olacaktır da. Dolayısıyla sizin hayatınız, yazarın yaşadıklarından veya gördüklerinden farklı bir gerçekliktir. Başka bir deyişle sizin hayatınız yazarın hayatına hiçbir zaman tam olarak uymaz. Pekiyi bu kitap okumanın veya başkalarının deneyimlerini öğrenmenin yararsız olduğu anlamına mı gelir? Elbette hayır. Burada misyon devreye girer; hayattaki misyonunuz ve vizyonunuz netse, her yerde işinize yarayan bir şey bulabilirsiniz. Sözgelimi internette gezinmek, başkaları için zaman kaybı olurken, sizin için verimli bir etkinlik olabilir.

Gelelim kitapların teorik kaldıkları iddiasının doğru olduğu yerlere; ben de bazı kitaplar için bunu düşünürüm. Özellikle yapmadıkları işlerle ilgili kitaplar yazan kişilerin yazdıkları bana bu izlenimi verir. Mesela liderlik konusunda kitaplar okurken bu duyguyu yaşarım. Hayatlarında on kişiye bile liderlik yapmamış, hatta iyi birer takipçi bile olmamış insanların kitapları bana bu hissi verir. Değişik kitapları inceleyerek derledikleri şeyleri yazarlar. Yazdıkları yararsız mıdır? Hayır. Ama konuyla içli dışlı olmadıklarını sadece gözlemlediklerini hissedersiniz. Bununla birlikte profesyonel bir okuyucu yine de bu kitaplardan yararlı şeyleri toplayabilir. Özellikle bazı okullarda okutulan ve hayatında hiçbir zaman kapıdan veya tezgâh arkasında satış yapmamış insanların, bu konuları anlatmaları biraz gariptir. Elbette herkes satış yapar, ama kapıdan veya tezgâh arkasında satış yapmamış birisinin sunumları bana eksik gelir. Zaten bu tür kitaplar, kapaklarıyla ve tasarımlarıyla çok itici bir görünüm çizerler. Kitabın yazarı daha kendi kitabını sevimli gösterememiştir. Bir de satış sanatını öğrettiğini iddia ettiği bir kitap yazmıştır.

Bununla birlikte yaşadıklarını anlatan kişilerin kitapları yararlıdır. Sadece gözlemlerin veya hayallerin anlatıldığı kitaplar da yararlıdır. Kitaptan sizin için gerekenleri toplayacak, bunları hayatınıza uygulayıp sonuçları test edecek kişi sizsiniz. Dünyanın en doğru bilgisini de alsanız, o bilgiyi doğru olarak uygulamanız ve sonuçlarını bizzat yaşayıp-ölçmeniz gerekir. Bunu yapmak biraz zahmetli görünebilir ama gittikçe zenginleştiğinizi ve seçeneklerinizin çoğaldığını göreceksiniz. Keşfetmek için yıllarınızı harcamanız gereken şeyleri, kitaplardan öğrenebilirsiniz. Yok “eğer benim zamanım çok” diyorsanız, siz bilirsiniz. Hayat, “bir demet seçimlerden ibarettir” derim.
----------
www.savassenel.com
---------
Konuyla ilgili film-kitap önerileri yapmak-almak ve yorumlarınız için:
savassenel@yahoo.com

MSN: savassenel@hotmail.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder