Bilgisayar, son moda tutkularımızdan. Sözgelimi, bir çok insan, bilgisayar kullanan çocukların çok zeki olacağını sanıyor. Bilgisayar kullanan çocuklar daha zeki olabilir. Fakat, hangi konuda daha zeki olacaklar? Zeki olacaklar ama mutlu olacaklar mı? Kendileri mutlu olsalar da etraflarındakiler mutlu olacaklar mı? Bu ve bunun gibi bir çok soru da sorulabilir. Bu soruları sadece bilgisayar kullananlar için değil her konuda sormak mümkün.
Bilgisayarın bir sihirli değnek olarak görülmesi beni rahatsız ediyor. Bilgisayarın ve internetin ne kadar etkili ve önemli olduğunu kimse bilmiyor. İnsanlar, bunu hâlâ farkında değil. Dolayısıyla ben bu iki icadı çok önemsiyorum. Fakat bu iki şeyin kullanımında bence bazı yaygın ve arızâlı inançlar var.
En önemli ve unutulmaması gereken ilke şudur: Bütün araçların kendilerine yarar sağladığı tek bir insan grubu vardır: hedefleri net olan ve nereye gitmek istediklerini bilenler. Bilgisayar ve internet, aslında herkesi bir yere götürüyor. Ama sadece bazıları nereye gittiklerini biliyorlar. Sabahları kalktığında o günü dakikası dakikasına nasıl kullanacağını ve hangi hedeflere hizmet edeceğini bilmeyen birine, ne bilgisayarın ne internetin yararlı olacağına inanmam mümkün değil.
Hedefleri belli ve nereye gittiğini kalben ve fikren bir insan, internette amaçsızca dolaşsa bile, zihni ve kalbi gereken bilgileri ve görüntüleri toplayacaktır. Çünkü, zihin ve kalp, hedefleri net olan insanlara yardım etmektedir. Bununla birlikte elbette kimseye internette amaçsızca gezinmeyi elbette önermiyorum.
Trafikte sıkışıp kaldığınızda etrafınıza şöyle bir bakın. Herkesin o kadar zamanı var ki! Evet, bu zaman parçacıkları gün içine dağılmış durumda. Bir araya gelip size bir işi tamamlama fırsatı vermiyorlar. Fakat bu zaman parçacıklarını bir konuya odaklanarak, o konuyla ilgili kasetler ya da diğer sesli araçlar dinleyerek geçirdiğinizi düşünün. Acaba hayatınızda neler değişirdi. Sözgelimi radyoda yayınlanan çocuk psikolojisiyle ilgili programları dinleseydi, acaba bir anne ya da baba bundan zararlı çıkar mıydı?
Günlük yaşamını programlamakta zorluk çeken ve bunu çocuklarına da öğretemeyen insanların, bilgisayar ya da internet kullanarak daha başarılı ve verimli olacağına inanmıyorum. Arabada ya da başka yerlerde geçen ölü zamanlarımızı değerlendirmeyi göz ardı ediyoruz. Akşamları internetin ya da bilgisayarımızın başında birkaç saat oturarak “süper birer insan” olacağımızı düşünüyoruz.
Akşamları evimizde yirmi dakika ailece bir şeyler okumak gibi bir etkinliği oturtmak yerine, son model bir bilgisayarın çocuklarımızı yetiştirmesini bekliyoruz. Bilgisayar, akıllıca bir stratejinin sadece bir parçasıdır. Evimize bilgisayar almak, stratejinin bütünü değildir. Bilgisayar, içinde okuma saatlerinin, özenle seçilmiş filmlerin, çay sohbetlerinin ve buna benzer şeylerin de yerini aldığı bir stratejinin verimli bir parçası olabilir. Fakat, bu güzel icat, bizim “bâtıl” inançlarımızdan dolayı yanlış konumlandırılmaktadır. Zavallı alet, her şeyin yerini alan ama yerlerini aldığı şeylerin yerlerini doldurmayan bir “bidât” olmuştur.
-----------------------
savassenel@gmail.com, savassenel@yahoo.com
Yüz yüze ve Online (Skype , Google Drive) verdiği dersler Eğitimler
Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı Hizmetleri
Yüz yüze ve Online (Skype , Google Drive) verdiği dersler Eğitimler
Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı Hizmetleri
SAVAŞ ŞENEL KİTAPLARI
AZ ACILI VE KALICI İNGİLİZCE-YABANCI DİL ÖĞRENMEK İÇİN PÜF NOKTALARI
Kitabın Tanıtım Yazısı
Kitabın Facebook sayfası
Kitabı buradan satın alabilirsiniz: Kitapyurdu.com
(Kitabı İmzalı Edinmek İsterseniz Bize Yazınız: savassenel@gmail.com)
AZ ACILI VE KALICI İNGİLİZCE-YABANCI DİL ÖĞRENMEK İÇİN PÜF NOKTALARI
Kitabın Tanıtım Yazısı
Kitabın Facebook sayfası
Kitabı buradan satın alabilirsiniz: Kitapyurdu.com
(Kitabı İmzalı Edinmek İsterseniz Bize Yazınız: savassenel@gmail.com)
ÇAY SAATİ İÇİN HAFİF YAZILAR
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder