6 Temmuz 2018 Cuma

DOĞRUDAN SATIŞ ŞİRKETLERİ NEDEN BAŞARILI OLUYOR?




Yabancı şirketlerden öğrenecek çok şey var. Bütün dünyada yer kendine yer bulmak, çok da kolay bir şey değil. Özellikle başarılı şirketlerin çalışmalarını inceleyip, onlardan bir şeyler öğrenebiliriz.

Ülkemizde biraz para kazanmaya başlayınca araştırma-geliştirme çalışmalarını iyice rafa kaldıran, insan ilişkileriyle ya da iş dünyasıyla ilgili olarak okumayı lüks olarak algılayan bir çok iş adamı ve iş kadını var. Bu, ilgisizlik onlara para ve zaman kaybettiriyor, fakat bunu farkına varmaları da zaman alıyor.

Halbuki etrafımıza biraz bakmak, bize zaman kazandırabilir.

Son zamanlarda yükselen bir dalga olan katlı pazarlamanın/ doğrudan satışın nasıl bu başarıya ulaştığı konusunda, bir tüketici ve iş adamı olarak biraz yakalayabildiğim ip uçlarını sizinle paylaşayım. Bu sektörün en eski ismi olan Amway şirketinden size örnekler vermek isterim:

Bu şirket, tüketiciye de pastadan pay veriyor. Daha önce toptancı ve perakendeciye sunulan pastayı tüketiciye sunmaktadır. Bu da herkesin tavsiye ticaretiyle biraz olsun ya da üst sınırı olmayan bir şekilde para kazanmasına imkan veriyor. İnsanların zaten yaptığı bir şey olan tüketimi, sadece tavsiye konusunu dahil ederek para ve zaman kazanma imkanına dönüştürüyor. Sistem kötüye kullanıma kapalı olduğu için, klasik ticarette başarılı olmayacak ama girişimci ruh taşıyan insanlar da, usta ticaret insanları da bu işi yapabiliyor.

Ürünler, kaliteli. Güvenlik duygusu içinde tavsiye edilebiliyor. Son kullanıcı ya da üyeler, ürünü koşulsuz geri iade edebiliyor. Bu, şirketin hem ürünlerine hem de üye ve müşterilerine olan güveninin işareti. Yüzde yüz tatmin garantisi, kurum ve üyeleri ve müşterileri arasında saygın bir ilişkinin çekirdeği.

Amway girişimcileri, son kullanıcının ayağına gidiyorlar. Kapıdan satış yapanların aksine saygıyla karşılanıyorlar. Çünkü Network21 gibi motivasyon ve etik eğitimi veren okullar, girişimcilere, dürüst olmak, randevu alarak gitmek, müşterinin işine yaramayacak bir şeyi önermemek gibi ilkeleri veriyor. Bu eğitim de, bir tarafın kazanıp uzaklaştığı bir alışveriş değil, iki tarafın da kazandığı uzun soluklu bir ilişkiyi meydana getiriyor. Bu ilişkiler, zaman içinde dostluğa ve takım çalışmasına dönüşebiliyor.

Amway, bir yandan kaliteli ürünleri olan diğer şirketlerin de ürünlerini dağıtıyor. Başka şirketlerin de kazanmasına imkan tanıyor. Dolayısıyla kalite öne çıkıyor, kaliteli şirketlerle Amway arasında negatif bir rekabetin olması engelleniyor.

Şirketin, girişimci distribütörlerine sağladığı başka bir avantaj da zaman kazandırması. Organizasyonları büyüdükçe, telif ücretleri almaya başlayan girişimciler, kendilerine, ailelerine ve sevdikleri konulara daha çok zaman ayırabiliyorlar. Bu imkan, aynı miktarda ya da daha çok para kazandırsa da başka sektörlerde yok. Parasal sorunu olmayan ama ailelerine ve kendilerine zaman ayıramayan iş adamları ve iş kadınları da zaman "kazandıran" bu işi bunu çekici buluyor.

Amway girişimcileri, son kullanıcılara kaliteli bir hizmet verdikleri ve diğer girişimcilere de para ve zaman kazanma konusunda yardımcı oldukları için, takdir topluyorlar. Klasik piyasada çok rastlanan kıskançlıklar bu sektörde fazla yer etmiyor.

Network21 gibi eğitim sistemleri, esnaf/ meslek loncaları işlevi görerek girişimcileri eğitiyor. Kıskançlık, başkasının işine karışmak v.s. gibi bir ölçüde doğal olan duygular inkar edilmeden, bu duygular takım çalışması, yardımlaşma, takdir etme gibi pozitif alanlara kanalize ediliyor.

Amway işiyle ilgilenen insanları gözlemlediğinizde, paradan çok, hayalleri için çalıştıklarını görmek mümkün. Çünkü, Amway iş fırsatı herkese açık olmakla birlikte, bu işe ilgi gösteren insanların bazı ortak özellikleri var: Bu insanlar, paranın her zaman daha çok zaman ve özgürlük getirmediğini düşünüyorlar. Zamanlarını ve sağlıklarını alan ve karşılığında para sağlayan işleri yapmak istemiyorlar ve takım çalışmasının, eğitimin, paylaşımın ve para yanında, bir anlamda özgürlük sağlayan bu işe ilgi duyuyorlar.


Erkeklerin dünyasında çalışmak istemeyen bayanlar da, sadece bayanlarla muhatap olabilme özgürlüğünden dolayı bu işi cazip buluyorlar.

İş adamları ve kadınları, Amway iş fırsatına katılmasalar da kaliteli ürünleri kullanabilirler. Fakat her şekilde bu sistemi kesinlikle incelemeleri gerektiğini düşünüyorum.

-----------

savassenel@gmail.com, savassenel@yahoo.com
--------------
Savaş ŞENEL Kitapları - Tercümeleri



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder