Ülkemizde düzenlenen Moto GP motosiklet yarışması için İstanbul’a gelen iki motorsiklet yarışçısı, İtalyan Marco Melandri ve İspanyol Dani Pedrosa “Caddelerde araba nehirleri var, çok korktuk!” demişler.
Türkiye’de araba boldur. Bugün al, ömür boyu öde kampanyaları ve “at, avrat, silah” felsefesi sağ olsun.
Keşke bu felsefeyi “at, avrat, silah, kitap, kağıt, kalem” diye zenginleştirebilseydik. Okumanın gerekliliğinden söz edilen her ortamda “Vatandaş aç! Nasıl Okusun?” tarzı söylemlerin moda olduğu bir ülkedeyiz. Aç insanların, kitap okuyamadığını ama araba sürebildiğini ortaya koyan bir araştırma mı var anlamadım.
İnsanlar, açık yüreklilikle “Okumak bana ne getirir?” diye soramıyorlar. Belki de entelektüel kitle bu soruya sert cevap veriyor. Yani suç okurların biraz da. Bazen bildiğimizin ukalâsı oluyoruz. Bir insanın okumayı sevmediğini kabul etmek istemiyoruz. Halbuki onlar her yerde. Bu gerçeği inkar etmenin, sertlikle cevap vermenin anlamı yok.
Okumayı sevmeyen insanlara yumuşaklıkla, onları kazanmak için yaklaşmıyoruz. Onların neden okumak gerektiğini sorgulamalarına izin vermiyoruz. Bu yüzden kitap okumayan insanlar da kırılmaktan, küçük düşmekten korkuyorlar, doğru soruyu soramıyorlar ve savunma durumuna geçiyorlar.
Kitap okumayan dostlarım! Aptalca da görünse sizin için cevabı açık olmayan her soruyu sormalısınız. Bendeniz, bu konuda iyiyimdir. İnsanlar beni bazı sorularıma gülerler, ama aptalca sorularımın getirdiği çarpıcı cevaplar onları sık sık şaşkına çevirir. Uçak biletinde koltuk numaramın nerde olduğundan, Fenerbahçe’yi tutmakla Beşiktaş’ı tutmanın ne gibi bir fark taşıdığına kadar merak ettiğim ya da anlamadığım her şeyi sorarım. İnsanlar o kadar da acımasız değil, açıklıkla sorduğum her soruya her zaman cevap aldım diyemem ama soru sorduğum için ayıplanmadım da.
Kitap okumayanlar “delikanlı” gibi sormalılar. “Ya kardeşim, neden kitap okuyalım, okumak bize ne getirir?” demeliler. Bu soru okuma alışkanlığı olan insanlarda bir tür farkındalık da meydana getirir. Onlar da “hakikaten ya ben neden okuyorum ki” derler. Bu konu üzerinde düşünürler. Bu şekilde çok daha sağlıklı bir iletişim başlar.
Böylece, araba alırken genişleyen, kitap almaya gelince daralan bütçemizin, mali durumumuzla değil, bakış açımızla ilgili olduğu ortaya çıkar. Gerçek soruna odaklanma fırsatımız olur.
Sağlıklı bir iletişim olursa, sokakların pahalı arabalarla dolu olduğu ülkemizde, “insanlar aç, nasıl okusunlar” tarzındaki saçma ifadelere de gerek kalmaz.
Siz saçmalamayın, bırakın size okumanız gerektiğini söyleyenler, açıklasınlar bu düşüncelerini. Neden okumak gerekiyormuş hep beraber görelim.
-----------------------
savassenel@gmail.com, savassenel@yahoo.com
Yüz yüze ve Online (Skype , Google Drive) verdiği dersler Eğitimler
Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı Hizmetleri
Yüz yüze ve Online (Skype , Google Drive) verdiği dersler Eğitimler
Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı Hizmetleri
SAVAŞ ŞENEL KİTAPLARI
AZ ACILI VE KALICI İNGİLİZCE-YABANCI DİL ÖĞRENMEK İÇİN PÜF NOKTALARI
Kitabın Tanıtım Yazısı
Kitabın Facebook sayfası
Kitabı buradan satın alabilirsiniz: Kitapyurdu.com
(Kitabı İmzalı Edinmek İsterseniz Bize Yazınız: savassenel@gmail.com)
AZ ACILI VE KALICI İNGİLİZCE-YABANCI DİL ÖĞRENMEK İÇİN PÜF NOKTALARI
Kitabın Tanıtım Yazısı
Kitabın Facebook sayfası
Kitabı buradan satın alabilirsiniz: Kitapyurdu.com
(Kitabı İmzalı Edinmek İsterseniz Bize Yazınız: savassenel@gmail.com)
ÇAY SAATİ İÇİN HAFİF YAZILAR
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder