30 Mart 2016 Çarşamba

KADIN ERKEK ARKADAŞLIĞI, LEYLA, AHMET VE KAVRAMLAR



İngilizce derslerimde gerilimi pozitif anlamda artırmak için, kimi zaman öğrencilerime değişik sorular sorarım. Meselâ olara İngilizce olarak “kadınlar ve erkekler arkadaş olabilirler mi?” sorusunu yöneltirim. Sınıftaki öğrencilerin çoğu “elbette” diye cevap verirler. Bu sefer ben de ikinci soruyu sorarım: “Eşiniz her Salı sabahı Ahmet veya Leyla ile kahvaltı etmek istediğiniz söylerse, ne dersiniz?” derim. Bu sefer ortalık gerilir. Özellikle bayan öğrenciler “valla cırmalarım!” türünden şeyler söylerler!

Öğrencilerimin yukardaki iki soruya verdikleri cevaplardan aslında “arkadaşlık” kavramından aynı şeyi anlamadığımız sonucuna varırım. Çünkü bana göre iki arkadaş haftanın belirli bir günü birlikte kahvaltı edebilirler. Yani kavramın içine düzenli olarak birlikte kahvaltı edebilmek, gece vakti birbirini arayıp “canım sıkkın, gel bir çay içelim” diyebilmek de bence dahildir.

Bir gün bir öğrencim bana “eşinizi kıskanır mısınız?” diye sordu. Ben de dedim ki: “Senin zihnindeki kıskançlık kavramını tanımlayan bir sahne tasvir et. Sana cevap vermek için senin “kıskançlık” kavramından neyi kast ettiğini anlamam lazım.”

Bu bağlamda bugünlerde meselâ vatansever, vatan haini, dinci, dindar vs. Bir sürü kavram ortalıkta dolaşıyor. Bu kavramlardan kimin ne anladığı da belli değil. Bir suçlunun teröre kurban gitmesine sevinen “vatanseverler” var. Bir terör saldırısında ölenlere bakıp “oh olmuş” diyebilen “dindarlar” var. Hâlbuki terörizm vatana, millete tehdittir. Komşunuz sizin çocuğunuzu bir kabahatinden dolayı acımasızca tokatlasa “oh olsun” der misiniz? Yani terör saldırısında ölen farklı düşüncelerdeki insanlara sevinmek veya en azından üzülmemek vatanseverlik değildir. Devletin hukukla yargılaması gereken kişileri ne idüğü belirsiz birileri ve ne olduğu belirsiz amaçlarla yok ediyor. Buna sevinenler vatansever değil, cahillerdir. Çünkü ceza vermek hukukun ve devletin görevi ve hakkıdır.

Bu örnekleri çoğaltmak mümkün. Ben derim ki. Bir kavram hakkında konuşmadan önce kavramı tanımlayın. Yoksa, meselâ elma yemenin faydaları konusunda yaptığınız uzun bir tartışmanın sonunda, aslında muhatabınızın “elma” derken armuttan söz etmekte olduğunu anlayıp, vaktinizin boşa harcamış olduğunuzu fark edebilirsiniz!
------------------

SAVAŞ ŞENEL KİTAPLARI

AZ ACILI VE KALICI İNGİLİZCE-YABANCI DİL ÖĞRENMEK İÇİN PÜF NOKTALARI
Kitabın Tanıtım Videosu
Kitabın Tanıtım Yazısı
Kitabın Facebook sayfası
Kitabı buradan satın alabilirsiniz: Kitapyurdu.com

(Kitabı İmzalı Edinmek İsterseniz Bize Yazınız: savassenel@gmail.com)

ÇAY SAATİ İÇİN HAFİF YAZILAR


(Kitabı İmzalı Edinmek İsterseniz Bize Yazınız: savassenel@gmail.com)




(Kitabı İmzalı Edinmek İsterseniz Bize Yazınız: savassenel@gmail.com)
-------------------


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder