16 Şubat 2011 Çarşamba

Bazı şeylerin sahtesi de gerçeğinin aynısıdır

Şaka yaparken dikkatli olun. Şakacı ve biraz da sulu bir adam, bir arkadaşını ve eşini görünce, yanlarına sokulmuş ve arkadaşına: “Selamlar, bu Hanımefendi kim acaba?” demiş. Arkadaşı da: “Kendisi eşimdir” deyince, diğeri: “Bırak len! Dün de başka bir kadın için aynısını demiştin!” diye cevap vermiş. Bu cevap üzerine kadıncağız fena hâlde bozulmuş! Sulu arkadaş, yapmış olduğu şakanın arakdaşı ve eşi arasında meydana getirdiği tatsızlığı farkedince, maksadının biraz şaka yapmak olduğunu anlatmak için kadına yeminler etmek zorunda kalmış. Bundan farklı bir durum daha vardır ve bu tür durumlarda şakanın kendisini gerçekten ayırmayız. Mesela şaka yapmak için birisinin parasını saklamak çok tehlikelidir. Sizin hırsızlık yaptığınızı sanabilirler. Çünkü bazı şeylerin şakası aslı gibi algılanabilir.

Daha farklı bir durum da, yaşıyor gibi rol yaptığınız bir gerçekliğin, sizin zihninizde rolden gerçeğe dönüşmesidir. Yani siz bir gerçekliği taklit ederken, kendinizi gerçekten o gerçekliğin veya durumun içinde bulabilirsiniz. Ünlü bir sanatçının eşi, ona filmdeki bazı sahneler konusunda izin vermediği için, o sahneler çekilememiş. Çünkü bu erkek sanatçının senaryo gereği bir bayan sanatçıyla aynı yatağa girmesi ve biraz "yakın" bir "iletişim süreci" yaşaması gerekiyormuş. Erkek sanatçının eşi bu konuda anlayışlı davranmamış vs.

Bu bayana hak veriyorum. Hayatta bazı şeylerin provası olmaz. Mesela denize ne için girerseniz girin, ıslanırsınız. Veya bir arkadaşınızın ayağına 1 kiloluk bir demiri şaka ile de bıraksanız, ayağı acır ve canı yanar! İki insanın birbirine tensel anlamda yakın olması prova yapılacak veya oynanacak bir rol değildir. Yani bunun sahtesi olmuyor. Senaryodaki karakterlerin bu konuda gönlü varsa, yönetmen de sizin gerçekçi oynamanızı isterse, zaten oyuncu da senaryoyu canlandırmak zorundadır. Bunun şakası veya sanatı olur mu?

Ateş resmine dokunup canınız yanıyor gibi rol yapabilirsiniz, ama elinizi ateşe soktuğunuzda rol yapmanıza gerek kalmaz, çünkü eliniz zaten yanacaktır!
-----------------------

SAVAŞ ŞENEL KİTAPLARI

AZ ACILI VE KALICI İNGİLİZCE-YABANCI DİL ÖĞRENMEK İÇİN PÜF NOKTALARI
Kitabın Tanıtım Yazısı
Kitabın Facebook sayfası
Kitabı buradan satın alabilirsiniz: Kitapyurdu.com

(Kitabı İmzalı Edinmek İsterseniz Bize Yazınız: savassenel@gmail.com)

ÇAY SAATİ İÇİN HAFİF YAZILAR


(Kitabı İmzalı Edinmek İsterseniz Bize Yazınız: savassenel@gmail.com)




(Kitabı İmzalı Edinmek İsterseniz Bize Yazınız: savassenel@gmail.com)
-------------------

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder