9 Temmuz 2009 Perşembe

ESTETİK-LATİF İNSAN



“Latif” insanlar, her zaman dikkatimi çekmişlerdir. Bununla birlikte “latif olma hâli”, yakın zamanda tanıma şansına sahip olduğum bir arkadaşımla, bugünlerde ve yeniden farkına vardığım bir nitelik olarak karşıma çıktı.

Bir insanla zaman geçirmek sizi yormuyorsa, aksine onunla birlikteyken ve sonrasında neşelendiğinizi hissediyorsanız, aynı statüde olan başka kişilerle sadece gerektiği kadar görüşürken, bu kişiyle sıklıkla görüşmek istiyorsanız, latif-estetik bir insanla karşı karşıyasınız demektir. Burada asıl konu, sizin o kişiye karşı duygularınızın derecesi değildir. Çünkü diğer bazı çok sevdiğiniz ve önemsediğiniz, ama bir arada duramadığınız kişiler de vardır!

Latif kişiler, her konuda sizinle aynı şekilde düşünmeyebilirler; ama sizi rahatsız edecek bir üslupla sorular sormazlar. Hareketleri ve konuşmaları yumuşak ve dikkatlidir. Fakat sahip oldukları bu dikkat ve özen, gözle görülmez ve sizi gerginliğe sevk etmez.

Letafetin diğer bir anlamı da, “size kazandırdıklarını veya bir şeyler verdiğini hissettirmemektir”. Bu türden kişiler, size çok şey katarlar, ama bunun farkına varmanız zaman alabilir. Letafet, aslında kendisini anons etmeyen, sizin sürekli hissettiğiniz, ama sonradan teşhis edip isim koyduğunuz bir şeydir. Bu sebeple olsa gerek, latif olma hâli herkesçe anlaşılacak düzeyde “okunaklı” bir durum değildir diye düşünüyorum.

Doğuştan da olmakla birlikte, latif olma hâli, yetişkinler için, biraz da çeşitli hüzünlerle gelir kanısındayım. Sanatın herhangi bir çeşidiyle ilgilenmek, okumak, başkalarının dertleriyle ilgilenmek ve diğer insanları önemsemek ve zarif, ama sağlam bir duruşa sahip olmak latif kişilere özgü vasıflardır. Latif insanlar, melankolik kişiler değildirler. Fakat hüznü tanıyan kişiler olarak, neşeyi incelikle duyumsama konusunda da ustadırlar.

Elbette kişisel bakımı önemsemek, estetik bir şekilde giyinmek vs gibi şeyler de, bu türden kişilerin letafetini öne çıkarır. Bununla birlikte, bu kişilerdeki latif olma hâli, giyim, makyaj, parfüm vs gibi şeylerden bağımsız bir şekilde, kendi başına var olabilen ve içerden dışarı sızan bir vasıftır diye düşünüyorum.

-----------------------

SAVAŞ ŞENEL KİTAPLARI

AZ ACILI VE KALICI İNGİLİZCE-YABANCI DİL ÖĞRENMEK İÇİN PÜF NOKTALARI
Kitabın Tanıtım Yazısı
Kitabın Facebook sayfası
Kitabı buradan satın alabilirsiniz: Kitapyurdu.com

(Kitabı İmzalı Edinmek İsterseniz Bize Yazınız: savassenel@gmail.com)

ÇAY SAATİ İÇİN HAFİF YAZILAR


(Kitabı İmzalı Edinmek İsterseniz Bize Yazınız: savassenel@gmail.com)




(Kitabı İmzalı Edinmek İsterseniz Bize Yazınız: savassenel@gmail.com)
-------------------

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder