6 Temmuz 2018 Cuma

İNTERNETİN NE OLDUĞUNU FARKINDA MIYIZ?




Bugünlerde bir internet tutkusu başladı. Kitaplarla fazla tanışık olmayan yurdumun anne ve babaları “mızıldanan” çocuklarının ve işgüzâr öğretmenlerin etkisiyle evlerine internet sokmaya başladılar. Öğrencilerin okuması konusunda fazla endişeli olmayan bir çok öğretmenin, internet konusunda bu denli tutkulu olmaları da ayrıca traji-komik bir konudur.

İnternet nedir? Çağın en büyük bilgi havuzu olmakla beraber, insan zihninin odaklanması konusunda en büyük engeldir de. Çağımız insanı bunu farkında bile değil. İnternet size milyarlarca sayfa dokuman, imaj ve milyonlarca film sunar. O gördüğünüz ekran, çağın en büyük dikkat dağıtıcısıdır. Kaç kişinin bunu farkında olduğunu merak ediyorum.

Belli bir yaşın insanı olarak, online olan bir bilgisayarda çalışmadığımı söylemeliyim. Benim evimde internet yoktur ve kitap tercümelerini evimde yaparım. Çünkü online olan bir bilgisayarda yapılabilecek yegane çalışmalar, araştırma, haberleşme veya önceden hazırladığınız çalışmaları internet ortamına aktarmaktır. MSN messenger gibi şeyleri açık tutuyorsanız veya e-mail kutunuza sadece belli saatlerde bakma alışkanlığınız yoksa, zaten internet sizin “can düşmanınızdır”. Herhangi bir çalışmaya odaklanmayı beklemeyin.

Bir gencin belli bir yaşta sürücü ehliyeti alarak araba kullanabilmesi gibi, internet konusunda da ehliyet gerektiğine inanıyorum. İnternet, kuşkusuz harika bir icat. Ama insana yapabileceği katkının veya verebileceği zararların sınırlarını kaç kişi biliyor?

Fotoğraflarda illa ki bir laptopun veya bilgisayarın önünde poz veren insanlara da gülümseyerek bakıyorum. Bununla nasıl bir mesaj vermek istiyorlar anlamıyorum: Zihinlerinin internetle darmadağın olduğunu mu, çok zekî ve modern olduklarını mı veya başka bir mesajı mı?

İnternet iki şekilde dikkat dağıtır: Yararlı ve ilgili olduğunuz bir konuda çalışırken ve diğer görevlerinizi ihmal ederek, internette kaybolursunuz. İkincisi tamamen zararlı veya sizin için hiçbir amaca hizmet etmeyen konularla zamanınızı öldürürsünüz. Sözgelimi e-maillerinizi okursunuz, ama üye olduğunuz e-grupları dikkatle ve hedefleriniz doğrultusunda seçmediğiniz için, vaktiniz heba olur gider. Elbette kumar veya ona benzer kötü bir şey yapmıyorsunuzdur ama belli bir hedefe doğru da gitmiyorsunuzdur.

Dolayısıyla bırakın interneti, bilgisayarın bile ne olduğunu bilmeyen anne ve babaların evlerine ve çocuklarının odalarına internet sokmaları ve çocuklarını onunla baş başa bırakmaları hiç de akıllıca değil. Bu konuda ciddî bir eğitim almaları gerektiğini düşünüyorum.

Ben temelde yararlı ve zaten hayatımıza girmiş olan bu icada, internete karşı değilim. Ehliyetsiz ve bilinçsiz kullanımına karşıyım. Hayattaki öncelikleri ve hedefleri konusunda yeterince bilinçli olmayan kişilerin, interneti kurtarıcı olarak görmelerine yanlış buluyorum.
-----------
www.savassenel.com

-----------
Konuyla ilgili film-kitap önerileri yapmak-almak ve yorumlarınız için:
savassenel@yahoo.com

MSN: savassenel@hotmail.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder