17 Kasım 2017 Cuma

KİTAPLAR, HAYATLAR, DERSLER...




Bir şeyleri gerçekten deneyimlemenin farklı olduğu açık. Bununla birlikte, başkalarını gözlemlemenin yararı da büyük. Meselâ acılar yaşamış ve  bu acıyı başkalarına taşıyarak sempati arayan birisini gözlemlediğinizde bunun çözüm olmadığını anlayabilir ve acı çektiğinizde daha farklı bir tutum sergileyebilirsiniz.

Aynı dersi kitaplardan da alabileceğimizi düşünüyorum. Söz gelimi bu aralar Emile Zola’nın “Meyhane”adlı eserini okuyorum. Romandaki baş karakterin olgunluğu ve onunla didişen kimi karakterlerin insanların basitliğini dışardan seyrediyorum. Çok ders aldığımı söyleyebilirim.

Aldığım bu dersleri, gerçekten tatsız birisiyle karşılaştığımda uygulayabileceğimi garanti edemem. Fakat uygulayabilirim de. Çünkü okuduğum şey, bir hayal ürünü olsa da, gerçek yaşamda karşılığı var.

Kitaplar, gerçek veya kurgu hayat numuneleri içerirler. Harita arazinin kendisi değildir, doğru. Fakat bir haritamız olması veya edindiğimiz bilgilere göre bir harita çizmiş olmamız arazide işimizi kolaylaştırabilir. Meselâ eskiden tıp öğrencileri için hazırlanan kocaman anatomi atlasları vardı, belki şimdi de vardır, bilmiyorum. Kâğıttan yapılmış bir kitaba çizilmiş ve insan bedenini tasvir eden resimler; kan, et, sinirler vs. gibi şeylerden oluşan insan bedenini ne kadar yansıtabilir? Şimdi bunların bilgisayar programlarıyla 3 boyutlu canlandırmaları da yapılıyor. Elbette, bunlar da insan bedeninin aynısı değiller. Ama doktorlar, tıp öğrencileri bunların çok yararını görüyor. Tıp öğrencileri, bir gün gerçek bir bedenle karşılaştıklarında, konuya tamamen hâkim olmasalarda, hiç değilse bütünüyle yabancı olmuyorlar. Bir konu veya nesne veya insan tipi veya insan davranışı karşısında kontrolü tamamen ele alamasak da, o duruma tamamen yabancı olmamak da bir avantajdır. 

Elbette gerçek yaşamları gözlemlemeye devam etmeliyiz. Fakat bir yandan, okumaya da devam edin. Bir romandaki babanın olgunluğu, bir hikâyedeki annenin şefkati, diğer bir eserde yer alan, acı çekmiş, ama insanlara karşı nazik olmaya devam eden veya en azından bu konuda çaba gösteren birisinin tutumu size ders verebilir. Onlar hayal ürünü olabilirler, fakat onlardan ders alınmayacağını kim söyleyebilir.

Üstelik güzel kitapları okumaya devam ederseniz, bu türden karakterlerle sıklıkla karşılaşırsınız; belirli şeylere sık maruz kalırsanız, yabancı dilde öğretimindeki bir terimle, bunları sadece öğrenmekle kalmaz, aynı zamanda “edinirsiniz” yani, ruhunuza sinerler. Tutumunuz yapay da olmaz, ruhunuza sinmiş olduğu için gayet size ait olur.

Okumaya devam.
 ------------------

SAVAŞ ŞENEL KİTAPLARI

AZ ACILI VE KALICI İNGİLİZCE-YABANCI DİL ÖĞRENMEK İÇİN PÜF NOKTALARI
Kitabın Tanıtım Videosu
Kitabın Tanıtım Yazısı
Kitabın Facebook sayfası
Kitabı buradan satın alabilirsiniz: Kitapyurdu.com

(Kitabı İmzalı Edinmek İsterseniz Bize Yazınız: savassenel@gmail.com)

ÇAY SAATİ İÇİN HAFİF YAZILAR


(Kitabı İmzalı Edinmek İsterseniz Bize Yazınız: savassenel@gmail.com)




(Kitabı İmzalı Edinmek İsterseniz Bize Yazınız: savassenel@gmail.com)
-------------------

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder