11 Aralık 2009 Cuma

Fikre gelenler: Dilenciler, paranın geliş şeklinin insanı biçimlendirmesi



Dilenciler
Bir gün Üsküdar'da yürüyordum ve çok eskilerden, belki 25-30 yıl öncesinden tanıdığım bir dilenciye rastladım. Adam gayet dinç ve genç görünüyordu. Ben daha genç bir delikanlıyken bu adamı Kadıköy'de görürdüm ve onu yıllar sonra Üsküdar'da da yine dilenirken görünce dayanamadım ve dedim ki: "Yahu ben bildim bileli dileniyorsun, neredeyse çocukluğumdan beri seni görüyorum. Yetmedi mi, daha istediklerinin hepsine ulaşamadın mı?" Bunu söylerken elimde olmadan gülümsemiştim. Adam görme engelleydi, bence sadece rol yapıyordu ve bana tedirgin bir bakış fırlattı.

Bilinç düzeyi, paradigma ve hayattan alınan keyif

Sonra sokakta rastladığım o "prosfesyonel" dilenci hakkında düşündüm: Bu adamın katı- yatı, arabaları veya herneyi olursa olsun, acaba onlarla hangi bilinç düzeyinde keyif alıyordu veya alabilirdi? Yani benim öğrencilerimle içtiğim bir bardak çayın getirdiği lezzete benzer bir şeyi algılayabilir miydi? İngilizce öğrenmek veya kendilerini geliştirmekle ilgili olarak öğrencilerimle yaptığım ve bazen can sıkıcı olan, ama içinde aldatma olmayan sohbetlerimin tadına benzer bir keyfi yaşayabilir miydi? veya delice ve dürüstçe çalışıp bir başarıyı hak etmiş birisinin yaşadığı mutluluğu hissedebilir miydi? Hiç sanmam.

Hayatını insanları aldatmakla geçirdiğinin farkında olan veya daha kötüsü bunu unutmuş bir insan, hayatta hangi nüansları bilir veya onlardan keyif alırdı? Bir dostum anlatmıştı: Televizyonda dilencilerle röportaj yapılmış ve en büyük eğlencelerinin bir gece kulübüne benzer bir yeri birlikte kapatıp sabaha kadar sarhoş olup göbek atmak olduğunu olduğunu söylemişler! Bu bir keyif olabilir, ama hayyattaki vizyonumuz olabilir mi bi düşünün!

Bir tanıdığımın koku alma duyusu yok denecek kadar azdı ve soğanı elma yer gibi yiyebiliyordu. Bedenin nüansları yitirmesi gibi ruhun da nüansları veya nüans gibi görünen şeyleri de yitirebildiği bir gerçek. Bir insanın elmayla soğanın farkını hissedememesi küçük görünen, ama aslında zor bir sorundur. Gerçi bu durumun erdemli olmak veya olmamakla ilgili bir yanı yok. Ama ruhun, değerleri kendi tadında ve müstakil olarak ayırd edip keyfine varamaması veya bazı değerleri hiç tanımıyor veya unutmuş olması ne kadar acı bir şey!

Para, paranın geliş şekli ve karakter

Herkes paranın insanı şekillendirdiğini söyler. Aslında insanın temas hâlinde olduğu her şey, insanın karakterini şekillendirir veya başka bir deyişle onun karakterinde izi veya izleri kalır. Kriminoloji biliminde çok hoşuma giden bir söz vardır: "Her temas, iz bırakır."

Kişinin kazandığı paranın ona geliş şekli onun karakterinde, bence, belki paranın kendisinden veya miktarından fazla iz bırakmaktadır.

zengin de olsa, bir dilencinin yol lboyunca neler kaybettiğini, nelerden taviz verdiğini ve hangi değerleri hiç tanımamış olduğunu bir düşünün.

Dilencilikten farklı olarak, sözgelimi bir şekilde ve birden büyük paralar kazanan kişilerin mutlu olduklarını görmüyoruz. Çünkü bu varlığı ruhen hak ettiklerini hissetmezler ve bu varlık, kucaklamaya hazır da olmadıkları ağırlıkta bir değerdir.
Dolayısıyla paranın kendisi kadar, nasıl geldiği de çok, ama çok önemli!
-----------------------

SAVAŞ ŞENEL KİTAPLARI

AZ ACILI VE KALICI İNGİLİZCE-YABANCI DİL ÖĞRENMEK İÇİN PÜF NOKTALARI
Kitabın Tanıtım Yazısı
Kitabın Facebook sayfası
Kitabı buradan satın alabilirsiniz: Kitapyurdu.com

(Kitabı İmzalı Edinmek İsterseniz Bize Yazınız: savassenel@gmail.com)

ÇAY SAATİ İÇİN HAFİF YAZILAR


(Kitabı İmzalı Edinmek İsterseniz Bize Yazınız: savassenel@gmail.com)




(Kitabı İmzalı Edinmek İsterseniz Bize Yazınız: savassenel@gmail.com)
-------------------

1 yorum:

  1. yılda gordugum 100 dilenciden belkı 10una verıyordum hocam oda oglum yanımda ve oyle sozler soyluyorlarkı ınsanı gercekten kalbınden vuruyor aslında oglumu duasına kattıgı ıcın kızıyordum neden benı zayıf noktamdan vuruyorsun bılıyor onu soyleyınce dayanamam verırrım ve nıtekım oyle oluyor.enson marmarıste yanıma gelıp yalanlar atıp eaz ılerıde baska kısıye baska yalanlar attıgına şahit olunca artık kulagımı tıkayıp gıdıyorum yanlarından.

    YanıtlaSil