5 Kasım 2010 Cuma

Sigara...Alkol

Bir gün büfeden su alıyordum. Bir genç kız büfeden sigara alan müşterilere, yeni bir sigara markasını tanıtıyordu. Güya “zaten tiryakî” olanlara başka bir markanın reklamını yapıyordu. İşi bitince ona dedim ki: “Kendinize başka bir iş bulun, ilerde vicdana zabı çekersiniz; yok eğer vicdan azabı çekmezseniz, bu daha kötü bir şeydir. “ Sonra suyumu alıp-gittim.

Kendi hayatını başkalarını değişik şekillerde sefil ve hasta eden bir ürünün pazarlamasına adamak ne kadar acı! Yine böyle bir tanıdığım var. Cami kenarındaki küçük büfesinde paketle veya tek olarak sigara satar. 5 vakit namazını da kılıyor bildiğim kadarıyla. Kendisi sigara kullanmaz.

Bakkalları vs bir yere kadar anlıyorum. Sigara satmadıkları zaman diğer ürünlerinin satışları da düşüyor. Çünkü sigara bir “çağrışım” maddesi, sigara almaya gelenler başka şeyler de satın alırlar. Veya sözgelimi ekmek almak isteseler de, hem ekmek hem sigara alabilecekleri başka bir dükkânı tercih ederler. Birkaç yer dolaşmak istemezler. Ama bütün hayatını bir uyuşturucu madde satarak kazanmak farklı bir durum. Hele bir de cami dibinde ve her vakit camiye giderek bunu yapmak daha da ilginç
.


(Bakınız tiryaki akciğerleri: Yukardaki fotoğraf)
Bira festivalleri:

Üniversitelerde bira festivalleri yapıldığını duyuyuyorum. 18 yaşına gelmiş olmaları bira içip sarhoş olmalarına ve bira şirketlerinin sadık müşteri avına kapılmalarına haklı bir gerekçe oluyor. 18 yaşına gelmiş olmaları bir çok şeyi yapmaları için gerekçe sayılmazken, sarhoş olmaları için bir gerekçe olabiliyor. Alkolü insanın gerçekliği algılayışındaki tahribatı hesaba katarsak, bu “sarhoşluk ayinlerinin” devamında nelerin olabileceğini de tahmin edebiliriz. Elin oğlu hiç kimseye bedava bira dağıtmaz! İşin ucunda para var! Para kazanmak ayıp değil, ama nasıl olduğu çok önemli. Başkalarının çocuklarını uyuşturarak, kendi çocuklarına “istikbal” sağlamak, acaba nasıl bir deneyimdir? Merak ettiğim, ama yaşamak istemediğim bir deneyim olduğunu söyleyebilirim!
-----------------------

SAVAŞ ŞENEL KİTAPLARI

AZ ACILI VE KALICI İNGİLİZCE-YABANCI DİL ÖĞRENMEK İÇİN PÜF NOKTALARI
Kitabın Tanıtım Yazısı
Kitabın Facebook sayfası
Kitabı buradan satın alabilirsiniz: Kitapyurdu.com

(Kitabı İmzalı Edinmek İsterseniz Bize Yazınız: savassenel@gmail.com)

ÇAY SAATİ İÇİN HAFİF YAZILAR


(Kitabı İmzalı Edinmek İsterseniz Bize Yazınız: savassenel@gmail.com)




(Kitabı İmzalı Edinmek İsterseniz Bize Yazınız: savassenel@gmail.com)
-------------------

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder