18 Kasım 2010 Perşembe

Rakibini veya rakiplerini tanımamak



Birbirlerinden farklı görüşlere sahip kişilerle görüşüyorum. Bu insanların rakiplerini veya karşıt olduklarını düşündükleri görüşleri tanımadıklarının farkına varıyorum. Hayatta bana en garip gelen şeylerden birisi de rakiplerini veya karşıtı olduğu düşünceleri veya ekolleri tanımayan insanlardır. Her görüşü tanıyıp inceliklerini öğrenebilir miyiz? Bu çok zor, ama sabah akşam aleyhinde konuştuğunuz bir düşünceyi veya oluşumu hiç tanımamak bana çok komik geliyor. Şimdi aklınıza gelir ve: “Yahu zaten katılmadığım bir görüşü neden tanıyayım?” diyebilirsiniz. Ama inanın bana bu tür insanlar çok komik oluyorlar. Sebeplerini açıklamaya çalışayım:

Birincisi sizin karşı olduğunuz bir hareketin de iyi yanları, işe yarar görüşleri ve onları başarıyla götüren stratejileri olabilir. Onları bütün bütün reddettiğinizde, sizin bilinçli bir karşıtlıkla değil, karşıtlığı mantıklı sebeplerden yoksun, güvensiz ve “dolma” ile hareket eden bir fanatik olduğunuz ortaya çıkıyor. Çünkü kendisine ve görüşlerine güveni olan birisi, hem rakiplerinin veya başka görüşlerin iyi yanları da olabileceğini kabul edebilecek, hem de bu düşüncesini dile getirebilecek cesarete sahiptir.

İkincisi: Bir insan karşıt olduğu görüşü tanımıyorsa ve hâlâ aleyhinde konuşuyorsa, aslında kendi geleceğiyle oynuyor demektir. Çünkü bana göre, insan hakikatın peşinde olmalıdır. Yeterince ve özellikle hayatî noktalaryla bilmediğiniz bir görüşe muhalif olduğunuz sürece onu incelemezsiniz. Ve karşıtı olduğunuz bu düşünce, ekol veya hareket haklı ve değerli bir oluşumsa, hayatınız boyunca başkalarına ve de kendinize karşı haksızlık yapıyor olabilirsiniz.

Birlikte yürüdüğünüz kişilerle neden birlikte yürüdüğünüzü iyi bilin. Ama “Neden orada değilim de, buradayım?” sorusunu da çok düşünün.
-----------------------

SAVAŞ ŞENEL KİTAPLARI

AZ ACILI VE KALICI İNGİLİZCE-YABANCI DİL ÖĞRENMEK İÇİN PÜF NOKTALARI
Kitabın Tanıtım Yazısı
Kitabın Facebook sayfası
Kitabı buradan satın alabilirsiniz: Kitapyurdu.com

(Kitabı İmzalı Edinmek İsterseniz Bize Yazınız: savassenel@gmail.com)

ÇAY SAATİ İÇİN HAFİF YAZILAR


(Kitabı İmzalı Edinmek İsterseniz Bize Yazınız: savassenel@gmail.com)




(Kitabı İmzalı Edinmek İsterseniz Bize Yazınız: savassenel@gmail.com)
-------------------

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder