25 Ocak 2018 Perşembe

GÜLÜMSEYEN OKUL: ÖZEL BOSTANCI DOĞA OKULU



Şairler sadece durumu anlatmakla yetinmeyip duyguları da okuruna taşımak için imgeler kullanırlar. Meselâ “seni gördüğüm zaman çok seviniyorum” demek yerine, sevdikleri kişiyi gördüklerinde nasıl bir ruh hâli içinde olduklarını ve hayatın onlara nasıl neşeli göründüğünü anlatmak için “ağaçlar kuş gibi gülerdi” derler. Ağaçlar gülerler mi? Peki kuşlar gülerler mi? Ne ağaçlar, ne de kuşlar gülerler. Veya en azından bizi bildiğimiz şekilde gülmezler. Ama bu imgeyi okuduğumuz veya işittiğimiz zaman, neşeleniyoruz ve şair, kendi yaşadığı hissi – ruh hâlini bize taşımış oluyor!

Benim bilim insanlarına, yöneticilere, iş adamlarına vs. şiir okumayı tavsiye etmemin sebeplerinden birisi de budur: Yani hayata biraz uçuk bir şekilde bakmayı öğrenmek... Meselâ verdiğim örnekteki gibi. Ağaçlar gülüyorlar. Kuşlar da... Peki bir idareci olarak düşünürsek, ağaçların gülmesi gibi, bir kurum nasıl gülümser? Başka bir deyişle bir kurum, ona uzaktan bakan veya içinde dolaşan birisine ona ve içindeki herkese gülümsediği hissini nasıl verir?

Aslında ziyaret etme şansını yakalamış olduğum diğer bir kaç Doğa Okulunda da aynı mütebessim havayı gördüm. Bununla birlikte, orada çalışmakta olduğum ve dolayısıyla çokça vakit geçirdiğim için, bu konuyu Özel Bostancı Doğa Koleji üzerinden ele almam daha yerinde olur.

Bostancı Doğa Lisesine ilk görüşme için gittiğim zaman, okul güvenlik görevlilerinin nezaketi, bahçenin temizliği, kampüste yıllardır yaşamakta olan emektar köpeğimiz Bam Bam'ın beni kendince selamlaması ve okul binasının uzaktan ışıldayan temiz görüntüsü bana, sanki bu kampüsü yıllardır tanıdığım hissini vermişti. Binaya uzaktan baktığımda ve içeriye girdiğimde, insanların yanı sıra hakikaten binanın da bana gülümsediği hissine kapılmıştım.

Bugün de bu tebessümün gerçek ve samimî olduğu fikrindeyim. Bu samimî tebessümü kendince güçlendiren bir eğitimci - çalışan olma çabası içindeyim. 

Elbette, bu durum idarecilerimiz başta olmak üzere, öğretmenlerimizin, okulumuzun diğer çalışanlarının, öğrencilerin, kısaca herkesin ortak eseri.

Dilerim Bostancı Doğa başta olmak üzere, bütün Doğa okulları hep böyle mütebessim kalırlar ve bu durum ülkemin bütün okullarına da yayılır.
------------------
Özel Bostancı Doğa Okulu Websitesi
-------------------
savassenel@gmail.com, savassenel@yahoo.com
--------------
Savaş ŞENEL Kitapları - Tercümeleri
----------------

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder