5 Aralık 2010 Pazar

GELİŞMEK, PİŞMANLIKLARI VEYA HÜZÜNLERİ DE BERABERİNDE GETİRİR


Kendinizi geliştirmek istiyorsanız ve bu konuda aktif olarak çaba göstermeye başladıysanız, yeni pişmanlıkların da hayatınızın birer parçası olacaklarını daha baştan kabul etmenizi öneririm.

Gelişmek, hayatınızda yer alan bir şeyleri daha iyi yapma, daha iyi duyumsama veya daha iyi anlama yolunda ilerlemekse, bunları o denli iyi yapmamış veya yapamamış olduğunuz zamanlar da var demektir. Bu zamanları düşünüp üzülmek ve bazı konularda pişman olmak kuvvetle muhtemeldir.

Mesela ben arkadaşlarımı daha iyi anlamaya başladıysam, onları bu kadar iyi anlayamamış olduğum zamanlara dair muhasebeler ve devamında küçüklü büyüklü pişmanlıklar gelir. Çünkü onları iyi anlamamışsam, onlara karşı ihmallerim ve hatalarım olmuştur.

Mesela her gün eve gidip-geldiğiniz yolu değiştirdiğinizde, yeni ve güzel bir yer keşfederseniz, “neden bunu daha önce yapmadım?” sorusuyla kendinize sitem edebilirsiniz. Çünkü onca zamandır böylesi bir yerin varlığının farkında olmadan yaşamışsınızdır.

Pişmanlıklarınız büyük de olabilirler; bir konuda uzun bir zamandır aynı hatayı tekrar etmiş olduğunuzu farkedebilir ve bu sebeple üzülebilirsiniz. Bu hatanızın nesnesi bir insan, bir çok insan, bizzat kendiniz veya hem siz hem de başkası veya başkaları olabilir.

İnsana pişmanlık duygusu veren şey, daha iyi olmak değildir; insana pişmanlık duygusu veren şey, bazı konularda şimdiki kadar iyi olmadığı zamanlarda yapmış bulunduğu hatalardır. Fakat gelişme sürecini, yanında pişmanlıkları getirdiği için reddetmek, hataların tekrarını göze almak demektir.

Ve bu yapacağınız en büyük hata olur.

Çoğu insanın okumaktan, dinlemekten veya bir şekilde öğrenmekten kaçınmalarının sebebi budur; yani muhasebe ve pişmanlıklardan uzak bir şekilde mutlu ve mesut yaşayıp gitmek isterler. Hâlbuki böylesi bir tavır, çözüm değildir.

Gelişme sürecinin içinde, acı muhasebeler, derin hüzünler ve acıtan pişmanlıklar olabilir. Ama siz yine de bunlara aldırmayın ve öğrenmeye devam edin. Bu, size bazı pişmanlıkları armağan eden bir süreç de olsa, hayatı daha iyi duyumsamak, daha verimli yaşamak ve daha iyi bir insan olmak için çaba gösterin. Çünkü pişmanlıklar da insanı arındırır ve olgunlaştırır.

Bir insanın pişmanlıkları yoksa, iki ihtimal vardır: Ya hiç hata yapmamıştır veya aslında hatalarının farkında değildir. Hiç kimsenin hata yapmaması mümkün olmadığına göre, geriye ikinci şık kalıyor.

Bir hatanın farkında olup onu tekrarlamaktan kaçınmak mı daha iyidir yoksa size veya başkalarına zarar veren hataları yapmaya devam etmek mi?

Bence bu sorunun cevabı çok açık. Ne dersiniz?
-----------------------

SAVAŞ ŞENEL KİTAPLARI

AZ ACILI VE KALICI İNGİLİZCE-YABANCI DİL ÖĞRENMEK İÇİN PÜF NOKTALARI
Kitabın Tanıtım Yazısı
Kitabın Facebook sayfası
Kitabı buradan satın alabilirsiniz: Kitapyurdu.com

(Kitabı İmzalı Edinmek İsterseniz Bize Yazınız: savassenel@gmail.com)

ÇAY SAATİ İÇİN HAFİF YAZILAR


(Kitabı İmzalı Edinmek İsterseniz Bize Yazınız: savassenel@gmail.com)




(Kitabı İmzalı Edinmek İsterseniz Bize Yazınız: savassenel@gmail.com)
-------------------

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder