18 Kasım 2010 Perşembe

İnsan kendisi için iyi şeyler yaparsa övgüyü hak eder mi?


Potansiyelini negatif şeylerde kullanmak yerine, pozitif şeylerde kullanan herkes takdiri ve övgüyü hak eder. Bir çok insanın, eğitimcilerin ve özellikle anne-babaların göz ardı ettikleir önemli konulardan birisi de budur.
İnsanın kendisi için iyi şeyler yaptığında takdir görmesi durumu büyük dinlerde de vardır. Sözgelimi, müslümanlar oruç tutuyorlar; Oruç tutmanın kişinin kendisine ve topluma dönük bir sürü yararı olduğu anlatılıyor. Ama oruç tutmanın sevabı da var. Yani kendiniz için iyi bir şey yaptığınız bir konuda size ayrıca sevap veriliyor. Mesela kişinin onu tüketebilecek olan kötü bir zaafa karşı direnmesi hâlinde, farkında olmadan manevî mesafeler alabileceği gibi bir takım teşvik edici bildirimler vardır. Aslında kendisini zararlı bir şeyden korumakla birlikte, ayrıca ve sanki “bonus” olarak manevî dereceler de kazanmaktadır.

Biz yetişkinler, etrafımızdaki kişilerin negatif potansiyellerini görmüyor ve çok küçük şeyler için sevdiklerimizi üzüyoruz. Negatif potansiyel derken kast ettiğim şey, aslında sahip olduğumuz potansiyeldir. Yani ayrıca negatif bir potansiyelden söz etmiyorum. Var olan, ama hem pozitif hem de negatif anlamda kullanılabilecek olan potansiyelimizden söz ediyorum. Sözgelimi insan ilişkileri çok iyi olan birisi, insanları etkileme becerisini çevresindeki kişileri iyi şeyler yapmaya teşvik etmek için kullanabildiği gibi, yine aynı becerisini onları manuple edip yanlış şeyler yaptırmak için de kullanabilir.

Nedense bir insanın sahip olduğu potansiyelini negatif anlamda da kullanabileceğini unutuyor ve bu durumu ancak ortaya çıktığında anlayabiliyoruz. Belki de bu yüzden bir süre “yaramazlık” yapıp sonradan düzelmiş kişileri daha çok seviyoruz. Bir gün bir öğrencime dedim ki: “Sen efendi bir çocuksun, ama baban küçük kusurlarını sorun yapıyor. Kaldı ki gençsin ve bunlar olur. Sözgelimi sen bir hafta serserilik yapsan, senin düzelmen için herşeyi yapar. Kumar borcun olsa öder, karakola düşsen gelir çıkarır vs. vs. Ama senin sahip olduğun, kullanmadığın ve kullanmaya da niyetin olmayan negatif potansiyeli görmüyor. Dilerim bu konuda çok geç kalmaz.”

Bir insan potansiyelini hem iyi hem de de kötü şeyler için kullanabilir. Dolayısıyla bir insan kendisi için iyi bir şey yaptığında onu över ve takdir ederim. Hele onun aslında ve negatif anlamda neler yapabileceğini iyi biliyorsam, takdirlerim ve övgülerim daha fazla olur. Elbette ve öncelikle, kendisi için iyi bir şey yaptığını ve en başta kendisinin kazançlı olacağını söylerim. Ama onun kazancı da bizim kazancımızdır. Bir insanın kendisi için iyi bir şeyler yapması, sözgelimi yabancı dil öğrenmesi, sporla ilgilenmesi, bazı becerilerini geliştirmesi vs hepimiz için ve toplam kalite adına iyidir. Bir de o kişi veya kişilerle akrabalık, duygusal vs bağımız varsa, onun kendisi için iyi şeyler yapması bizi de mutlu eder.

Dolayısıyla başkalarını suistimal etmeden ve “kullanmaya” kalkmadan kendi güzel hedefleri için çalışan herkesi takdir ediyorum, tebrik ediyorum.
-----------------------

SAVAŞ ŞENEL KİTAPLARI

AZ ACILI VE KALICI İNGİLİZCE-YABANCI DİL ÖĞRENMEK İÇİN PÜF NOKTALARI
Kitabın Tanıtım Yazısı
Kitabın Facebook sayfası
Kitabı buradan satın alabilirsiniz: Kitapyurdu.com

(Kitabı İmzalı Edinmek İsterseniz Bize Yazınız: savassenel@gmail.com)

ÇAY SAATİ İÇİN HAFİF YAZILAR


(Kitabı İmzalı Edinmek İsterseniz Bize Yazınız: savassenel@gmail.com)




(Kitabı İmzalı Edinmek İsterseniz Bize Yazınız: savassenel@gmail.com)
-------------------

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder